Doel
Dit onderdeel is bedoeld voor een onderwerpen die mijn persoonlijke interesse hebben.

Overzicht documentatie (index)
Klik hier voor de reeds gepubliceerde documentatie en notities.

Interessegebieden

pfSense® Software
pfSense is een open source firewall/router softwaredistributie, gebaseerd op FreeBSD. pfSense kan op veel verschillende soorten hardware geïnstalleerd worden. Voor kleine omgevingen is een mini computer met 1GB RAM al voldoende. Voor grote organisaties kan pfSense op een virtuele omgeving draaien, zoals bijvoorbeeld VMware vSphere.

pfSense CE 2.4.4 | APU3

Regelmatig krijg ik het verzoek om een netwerk op te zetten (of om te bouwen/vervangen). Hiervoor installeer ik meestal pfSense CE (Community Edition) als basis van het netwerk. pfSense blijkt zeer stabiel en de documentatie + community support is uitstekend.

PC Engines APU2/3/4/5
Uiteraard moet de pfSense softwaredistributie op hardware draaien. Voor kleine tot middelgrote omgevingen installeer ik de software meestal op een APU2, 3 of 4 van PC Engines. De APU2 en 3 zijn single board computers met onder andere drie netwerkkaarten. De APU4 heeft een netwerkkaart extra. De APU5 is op het moment van schrijven in ontwikkeling.

ISPConfig

ISPConfig | Login

E-mail en webhosting hebben al jaren mijn interesse. Om hosting te vereenvoudigen en te standaardiseren zijn er hosting control panels. Via een hosting control panel kan een server op eenvoudige wijze beheerd worden. Denk hierbij aan het configureren van webhosting voor een domein en het aanmaken van e-mailaccounts op een mailserver.

Ik heb ervaring met cPanel, DirectAdmin en Plesk. Maar mijn persoonlijke favoriete hosting control panel is ISPConfig.

Debian GNU/Linux

Linux Servers

In het verlengde van e-mail en webhosting ligt Linux. Een mail- en webserver moeten ergens op draaien. Door de jaren heen heb ik gekozen voor Debian GNU/Linux. Debian is een vrij besturingssysteem (in de zin van “vrij verkrijgbaar” en “gratis”). Debian GNU/Linux wordt ontwikkeld door vrijwilligers.

Linux Laptop / Desktop

Ik heb jarenlang Windows op mijn laptop gedraaid voor mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik was tevreden over Windows XP en Windows 7. Ik heb hard gelachen om Windows Vista en ik heb (de grafische interface van) Windows 8 / 8.1 nooit goed begrepen. Ik was (ook) snel klaar met Windows 10. Alhoewel het updatebeleid is verbeterd, was het beleid in het beginstadium niet om over naar huis te schrijven. Na de zoveelste ongeplande herstart van mijn laptop ben ik overgestapt naar Debian.

Ik draai op dit moment Debian 10.3 (Buster) in combinatie met Xfce4. Xfce is een lichtgewicht grafische gebruikersomgeving voor Linux, Solaris en BSD en Unix. De omgeving is ontworpen voor productiviteit.

Ik ben geen “Linux Fanboy” of een “Windows hater”. Sterker nog: ik verdien mijn geld met Windows maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het werken op een laptop waar Linux op draait 😉

ClassicPress (WordPress)

Soms word ik gevraagd om een website in elkaar te zetten. Ik gebruik als basis graag ClassicPress. ClassicPress is een fork van WordPress. Bij ClassicPress ligt de focus op professioneel en zakelijk gebruik.

Active Directory Domain Controller

Ik heb een sterke interesse in centraal beheer van gebruikers, groepen en Windows gebaseerde computers door middel van Active Directory. De afgelopen maanden heb ik omgevingen opzet met behulp van (en gemigreerd naar) Windows Server 2019. Alhoewel Microsoft het monopolie lijkt te hebben op deze technologie zet ik ook omgevingen op met een alternatieve basis. Denk hierbij aan NethServer, Synology Directory Server maar ook aan Samba (Samba4 als DC).

Auteur: Bouke J. Henstra