Klik hier voor informatie over de wijziging in de levering van diensten en ondersteuning.

Welkom op het IT blog van Bouke Jasper Henstra. Hier vindt u posts over uiteenlopende onderwerpen.
Vragen, op- of aanmerkingen? Klik hier voor het contactformulier om snel, eenvoudig en veilig uw bericht te versturen.

tim-mossholder-x2zqrr0H0hE-unsplash

Onlangs werd ik gevraagd om een HP laptop met Windows 10 Pro te installeren.

Wat opviel is dat het energieschema HP Optimized (Modern Standy) actief stond. Graag had ik het energieschema Hoge prestaties geactiveerd maar de optie blijkt niet beschikbaar.

In deze korte post leg ik uit hoe het schema Hoge prestaties toegevoegd kan worden.

Read More...

gnu-c

In de GNU Info mailing list zag ik een bericht van Richard Stallman over zijn C handleiding. De handleiding is in TexInfo formaat. In deze blogpost leg ik uit hoe ik de handleiding om heb gezet naar PDF en HTML formaat, zodat ik de handleiding (fatsoenlijk) kan lezen.

Read More...

craig-whitehead-lbekri_riMg-unsplash-crop-1080x400

Regelmatig zie ik afwijkingen in log files. Een voorbeeld is een verhoogde interesse in een bepaalde poort. Ik wil in zo'n geval een lijst maken van alle IP's voor een bepaalde poort. In deze mini blogpost een commando om snel de IP's uit de log files te halen, dubbelingen weg te halen en tot slot de lijst te sorteren.

Read More...

In-place-upgrade

Een in-place upgrade is de installatie van een nieuw Windows besturingssysteem zonder de oude versie te verwijderen. Wanneer je dezelfde taal installeert, dan kunnen gegevens en applicaties behouden blijven. Een schone installatie heeft meestal de voorkeur - maar er zijn gevallen waarbij juist een in-place upgrade de voorkeur heeft. Soms komt het voor dat de Nederlandse versie van Windows Server 2012 R2 is geïnstalleerd maar dat er alleen een Engelstalige installatiemedia van Windows Server 2019 voor handen is. Een upgrade naar Windows Server 2019 met behoud van gegevens en applicaties gaat dan standaard niet. Windows 2019 Setup zal aangeven dat er een andere taal is geïnstalleerd - en dat daarom de gegevens en applicaties niet behouden kunnen worden. De optie om gegevens en applicaties te behouden is zichtbaar maar kan niet geselecteerd worden. Gelukkig is er een workaround om toch een in-place upgrade uit te voeren.

Read More...

xfce4-keyboard

In de Nederlandse taal worden diakritische tekens gebruikt. Zelf gebruik ik regelmatig een accent aigu (zoals in "Calvé") en een accent grave (zoals in "caissière"). Daarnaast gebruik ik regelmatig een trema (zoals in "cocaïne" — het is maar een voorbeeld). Helaas heb ik te weinig tijd besteed aan de installatie van mijn laptop - waardoor ik niet snel een schriftteken boven een letter kan zetten. Ook het Euroteken krijg ik standaard niet uit mijn toetsenbord... In dit korte artikel leg ik uit hoe ik mijn toetsenbord anders heb ingesteld onder Debian/GNU Linux in combinatie met Xfce.

Read More...