Klik hier voor informatie over de wijziging in de levering van diensten en ondersteuning.

Welkom op het IT blog van Bouke Jasper Henstra. Hier vindt u posts over uiteenlopende onderwerpen.
Vragen, op- of aanmerkingen? Klik hier voor het contactformulier om snel, eenvoudig en veilig uw bericht te versturen.

In-place-upgrade

Een in-place upgrade is de installatie van een nieuw Windows besturingssysteem zonder de oude versie te verwijderen. Wanneer je dezelfde taal installeert, dan kunnen gegevens en applicaties behouden blijven. Een schone installatie heeft meestal de voorkeur - maar er zijn gevallen waarbij juist een in-place upgrade de voorkeur heeft. Soms komt het voor dat de Nederlandse versie van Windows Server 2012 R2 is geïnstalleerd maar dat er alleen een Engelstalige installatiemedia van Windows Server 2019 voor handen is. Een upgrade naar Windows Server 2019 met behoud van gegevens en applicaties gaat dan standaard niet. Windows 2019 Setup zal aangeven dat er een andere taal is geïnstalleerd - en dat daarom de gegevens en applicaties niet behouden kunnen worden. De optie om gegevens en applicaties te behouden is zichtbaar maar kan niet geselecteerd worden. Gelukkig is er een workaround om toch een in-place upgrade uit te voeren.

Read More...

xfce4-keyboard

In de Nederlandse taal worden diakritische tekens gebruikt. Zelf gebruik ik regelmatig een accent aigu (zoals in "Calvé") en een accent grave (zoals in "caissière"). Daarnaast gebruik ik regelmatig een trema (zoals in "cocaïne" — het is maar een voorbeeld). Helaas heb ik te weinig tijd besteed aan de installatie van mijn laptop - waardoor ik niet snel een schriftteken boven een letter kan zetten. Ook het Euroteken krijg ik standaard niet uit mijn toetsenbord... In dit korte artikel leg ik uit hoe ik mijn toetsenbord anders heb ingesteld onder Debian/GNU Linux in combinatie met Xfce.

Read More...

Google-Auth

Het viel mij op dat Authenticator TOTP sleutels opgeslagen kunnen worden in Vaultwarden (Bitwarden). Dat is erg handig, want daarmee beschik je over een geïntegreerde authenticator app. In combinatie met de handige desktop app en browser extension gaat inloggen op de vele pagina's en systemen zeer gebruiksvriendelijk. Maar nu het probleem: hoe kom ik snel aan alle secret keys (geheime sleutels)? Anders moet ik immers opnieuw QR codes genereren. Dat is een heel karwei.

Read More...

Caddy: Geografisch Filter

Caddy-1080x400

In mijn vorige post Vaultwarden hosting en beveiligen schreef ik over de beveiliging van Vaultwarden. Op basis van een IP filter en Fail2Ban beperk ik de toegang tot de wachtwoordkluis Vaultwarden.

Read More...

Vrije modemkeuze

explosie

Eigen modem
Ik heb een internetverbinding via een budget provider. Het is een alles-in-1 pakket waarmee de provider internet, bellen en TV levert. Graag wil ik mijn eigen modem gebruiken... maar helaas blijkt dat het mijn provider maar niet lukt om alle benodigde gegevens aan te leveren: ik wacht sinds 8 april 2022 op de benodigde gegevens.

Read More...