Welkom op het IT blog van Bouke J. Henstra. Hier vindt u posts over uiteenlopende onderwerpen.
Vragen, op- of aanmerkingen? Klik hier voor het contactformulier.

pc-engines-splash

Reeds meerdere jaren heb ik goede ervaring met APU boards van PC Engines. Alle APU2, 3 en 4 modellen met 4GB RAM heb ik toegepast. Vooral als router/firewall blijken de APU boards zeer betrouwbaar. Maar ook als maatwerktoepassing waar een Pi niet voldoende is, kan een APU board uitkomst bieden.

Alle APU boards hebben meerdere netwerkpoorten. Een grote wens was een board met een SFP+ slot. PC Engines heeft deze wens in vervulling laten gaan met de APU6. Het gaat om de APU6B4 om precies te zijn.

Ik was benieuwd of dit board net zo goed als de andere modellen presteert. Daarnaast wilde ik nog eens de installatie van pfSense beschrijven. In deze post beschrijf ik hoe een APU voorzien kan worden van een pfSense installatie - en hoe deze vervolgens presteert.

Verder Lezen...

pfSense-VLANs

Netwerksegmentatie is het opdelen (of opknippen) van het totale netwerk in kleinere segmenten. VLAN's (Virtual LAN's) kunnen worden gebruikt om een netwerk in kleinere, beter beheerbare segmenten te verdelen. Dit kan de beveiliging verbeteren door de verschillende types verkeer te isoleren en de potentiële schade die kan ontstaan door een beveiligingslek te beperken.

Steeds meer ondernemers en particulieren zien het nut en de noodzaak in om het netwerk op te delen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van omvormers van zonnepanelen in een IoT netwerk. Maar ook aan het aanbieden van een apart gastennetwerk waarbinnen de beveiliging gewaarborgd wordt door verdere isolatie en beperkingen (lees: client isolatie binnen een geïsoleerd netwerk met strikte firewallregels voor uitgaande verbindingen).

In deze post beschrijf ik hoe stapsgewijs een gesegmenteerd netwerk opgebouwd kan worden. Het eindresultaat is een netwerk met vijf VLAN's voor kantoor, thuis, IoT apparatuur, gasten en een thuislab (home lab).

In deze post wordt gebruik gemaakt van pfSense en een HP ProCurve switch. Maar deze kennis kan ook toegepast worden op een ander merk router/firewall en een ander merk switch. Denk hierbij aan OPNsense als alternatief voor pfSense of een TP-Link JetStream switch als alternatief voor een HP Procurve.

Verder Lezen...

tp-link-er7212pc

De laatste jaren werk ik steeds vaker met apparatuur van TP-Link. De Omada productlijn vind ik interessant. Dat komt door de geboden functionaliteit, flexibiliteit, eenvoud, betrouwbaarheid en schaalbaarheid. De prijs is meer dan redelijk en de kwaliteit is prima (uitvalpercentage is erg laag en omruilen is geen probleem).

Onlangs zag ik in een presentatie van TP-Link de ER7212PC 3-in-1 Gigabit VPN router voorbij komen. Intussen heb ik dit compacte netwerkproduct in huis - en nader bekeken. In dit artikel beschrijf ik mijn bevindingen met dit bijzondere product.

Verder Lezen...

tim-mossholder-x2zqrr0H0hE-unsplash

Onlangs werd ik gevraagd om een HP laptop met Windows 10 Pro te installeren.

Wat opviel is dat het energieschema HP Optimized (Modern Standy) actief stond. Graag had ik het energieschema Hoge prestaties geactiveerd maar de optie blijkt niet beschikbaar.

In deze korte post leg ik uit hoe het schema Hoge prestaties toegevoegd kan worden.

Verder Lezen...

gnu-c

In de GNU Info mailing list zag ik een bericht van Richard Stallman over zijn C handleiding. De handleiding is in TexInfo formaat. In deze blogpost leg ik uit hoe ik de handleiding om heb gezet naar PDF en HTML formaat, zodat ik de handleiding (fatsoenlijk) kan lezen.

Verder Lezen...