Welkom op het IT blog van Bouke Jasper Henstra. Hier vindt u posts over uiteenlopende onderwerpen.
Vragen, op- of aanmerkingen? Klik hier voor het contactformulier om snel, eenvoudig en veilig uw bericht te versturen.
bhyve: Een onderbelichte hypervisor met potentie
In moderne IT-omgevingen worden servers steeds minder vaak op dedicated hardware gedraaid. In plaats daarvan wordt virtualisatie toegepast: een technologie waarbij meerdere virtuele machines (lees: virtuele servers) op één fysieke server draaien....
Technologie is tegenwoordig de motor van bijna elke onderneming. IT is niet alleen ondersteunend, maar vaak ook de ruggengraat van de bedrijfsvoering. Een betrouwbare IT-leverancier blijkt dan ook onmisbaar. Wat gebeurt er echter als deze IT-partner zich voordoet als een 'White Knight' die altijd klaarstaat om te helpen, maar ondertussen dubieus omgaat met werkelijke problemen en niet goed aansluit bij de bedrijfsdoelen? Dit kan bijvoorbeeld door problemen te overdrijven of zelfs te creëren. Hoe beïnvloedt dit de capaciteit van bedrijven om de controle te behouden, terwijl ze worden misleid door een IT-dienstverlener die hun vertrouwen schendt? Daarnaast kan het zijn dat ondernemers alarmerende signalen bagatelliseren. Dit artikel verkent hoe deze ongemakkelijke elementen samensmelten tot een web van afhankelijkheid, manipulatie en (zelf)misleiding.
Sinds ik Arch Linux op een reserve-laptop gebruik, vroeg ik mij af of ik eenvoudig een USB-stick kan aansluiten en gebruiken met de bestandsbeheerder Thunar, wat deel uitmaakt van de XFCE-omgeving die ik gebruik. In deze post leg ik uit hoe ik de ondersteuning voor het eenvoudig koppelen van USB-opslag heb ingeregeld.
In de loop der jaren heb ik veel ervaring opgedaan met het veelzijdige Linux-besturingssysteem. Linux komt in vele smaken en distributies, en mijn avontuur begon met Red Hat Linux. Deze distributie bood me een solide basis in de wereld van open-source software. Vanaf dat moment begon mijn zoektocht naar de ultieme Linux-distributie.
IT-documentatie wordt vaak onderbelicht bij kleine ondernemingen door een combinatie van beperkte middelen, andere prioriteiten, en een gebrek aan expertise. Deze bedrijven richten zich meer op directe bedrijfsdoelstellingen en hebben niet altijd de tijd, kennis of middelen om uitgebreide documentatie bij te houden (of er überhaupt bij stil te staan). Daarnaast werken deze ondernemingen vaak met ad-hoc IT-processen en onderschatten ze het belang, nut en de noodzaak van (gestructureerde) documentatie. Veranderende IT-omgevingen en de perceptie dat kennis direct toegankelijk is, dragen ook bij aan het gebrek aan formele documentatie. Dit kan echter, naast gedegradeerde efficiëntie, nadelige gevolgen hebben voor veiligheid en continuïteit.