Klik hier voor informatie over de wijziging in de levering van diensten en ondersteuning.

GNU C Language Intro and Reference Manual

gnu-c

In de GNU Info mailing list zag ik een bericht van Richard Stallman over zijn C handleiding. De handleiding is in TexInfo formaat. In deze blogpost leg ik uit hoe ik de handleiding om heb gezet naar PDF en HTML formaat, zodat ik de handleiding (fatsoenlijk) kan lezen.

Richard Matthew Stallman, geboren op 16 maart 1953 in Manhattan, ook bekend onder de initialen rms (kleine letters) is een programmeur en activist van vrije software. Als initiatiefnemer van de vrije-softwarebeweging lanceerde hij in 1983 het GNU-project en de GNU general public license, ook wel bekend onder de afkorting GPL. Hij populariseerde de Engelse term "copyleft". Als gerenommeerd programmeur in de Amerikaanse en internationale computergemeenschap heeft hij talloze softwareprogramma's ontwikkeld, waarvan de bekendste de GNU Emacs-teksteditor, de GNU C-compiler (GCC), de GNU-debugger (gdb) maar ook, in samenwerking met Roland McGrath, de GNU Make-productiemotor.

Bron: https://nl.frwiki.wiki/wiki/Richard_Stallman

De handleiding is gepubliceerd op https://savannah.gnu.org/git/?group=c-intro-and-ref.

Eerst heb ik met git de repository git://git.savannah.gnu.org/c-intro-and-ref.git gekloond, zodat ik een kopie op mijn computer heb staan. Daarna heb ik met makeinfo het bestand c.texi geconverteerd naar HTML en PDF formaat. De commando's staan hieronder.

cd $HOME
mkdir src
cd src
git clone git://git.savannah.gnu.org/c-intro-and-ref.git
cd c-intro-and-refs

Om git uit te voeren is git nodig. Met sudo apt install git kun je git installeren.

makeinfo --html --no-split -o c.html c.texi
makeinfo --pdf -o c.pdf c.texi

Om het bestand te kunnen converteren is makeinfo nodig. Dit programma kan geïnstalleerd worden met de opdracht sudo apt install texinfo. Het programma makeinfo is opgenomen in het pakket texinfo.
Om van een texinfo bestand een PDF te kunnen maken is LaTeX nodig (en daarvoor hoef je gelukkig niet naar de verfwinkel). Onder Debian kan LaTeX geïnstalleerd worden met de opdracht: sudo apt install texlive.

Het is aan te bevelen om voor een conversie naar HTML er voor te kiezen om de optie --no-split mee te geven - anders worden er allemaal aparte bestandjes aangemaakt. Het is handiger om alles in een enkel HTML bestand op te slaan.

Hieronder staan de geconverteerde versies.

# Bestandsnaam Formaat
1 c.dvi DeVice-Independent
2 c.html HyperText Markup Language
3 c.pdf Portable Document Format

Bronbestanden: git://git.savannah.gnu.org/c-intro-and-ref.git dd 11-09-2022 rond 15:00 uur

Next Post Previous Post