Klik hier voor informatie over de wijziging in de levering van diensten en ondersteuning.

Vrije modemkeuze

explosie

Eigen modem
Ik heb een internetverbinding via een budget provider. Het is een alles-in-1 pakket waarmee de provider internet, bellen en TV levert. Graag wil ik mijn eigen modem gebruiken... maar helaas blijkt dat het mijn provider maar niet lukt om alle benodigde gegevens aan te leveren: ik wacht sinds 8 april 2022 op de benodigde gegevens.

Ik heb de naam van mijn budget internet provider (BIP) en de naam van de netwerk- en upstream provider (NUP) niet genoemd in deze blogpost. Ik vind dat niet netjes en ik heb geen trek in een juridische procedure.

Vrije modemkeuze
Dinsdag 12 juli had ik een vrije dag. Mijn vakantie komt er aan - en het lijkt mij leuk om tijdens mijn vakantie mijn eigen modem in gebruik te nemen. Sinds 28 januari 2022 moet het mogelijk zijn om een eigen modem te gebruiken. Graag wil ik meer invloed over mijn internetverbinding. Helaas blijkt er functionaliteit uit het modem van mijn provider gesloopt te zijn (bridge functie) en ik zit niet te wachten op een halfslachtige oplossing (ik vind namelijk een extra netwerklaag op LAN niveau (NAT/DMZ) niet charmant). Kortom: ik wil graag het modem van de internetprovider vervangen door mijn eigen modem waarmee ik wel de benodigde functionaliteit (bridge) kan gebruiken.

Vrije modemkeuze:

Probleem
Ik weet hoe ik mijn eigen modem in moet stellen... maar het probleem is dat niet alle gegevens zijn aangeleverd die nodig zijn. Er wordt namelijk ook telefonie via het modem van de internetprovider geleverd - en die gegevens krijg ik maar niet. Dat is frustrerend, want wanneer ik mijn eigen modem gebruik, dan werkt mijn vaste telefoon niet meer. Dat ligt niet aan mij maar aan het simpele feit dat ik niet over de benodigde gegevens beschik. Zodra mijn internetprovider deze gegevens heeft aangeleverd, dan kan ik verder door de telefonie in te stellen op een ander apparaat.

Contact budget internetprovider
Ik had dinsdag (12 juli 2022) maar weer eens gebeld met mijn provider voor de SIP gegevens. Ik heb uitgelegd dat ik al eens eerder had gebeld - en dat ik sinds april zit te wachten op de SIP gegevens. Op het moment van schrijven zijn we juli... Het aanleveren van dit soort gegevens moet toch niet zo moeilijk zijn?

Uitleg Budget Internetprovider
De uitleg van de budget provider is dat de gegevens zijn aangevraagd bij de NUP. Helaas levert de NUP de gegevens maar niet aan, zodat ik niet kan beschikken over de SIP gegevens. Er werd mij beloofd om nogmaals achter de gegevens aan te gaan... en er werd aangegeven dat het even kan duren.

Contact ACM
Om mijn rechten beter in te kunnen schatten heb ik contact opgenomen met de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Uit het telefoongesprek met ACM blijkt dat dit soort gegevens binnen één werkdag aangeleverd moeten worden. Het advies is om aan te kloppen bij de geschillencommissie telecommunicatiediensten wanneer de provider of NUP niet binnen één werkdag leveren. Dat laatste verbaasd mij - want ik heb een overeenkomst met de budget provider - en niet met de NUP.

Contact NUP
Toch heb ik de NUP eens gebeld om te bekijken wat mijn opties daar zijn. De uitleg van de NUP is dat het onzin is dat de gegevens niet aan worden geleverd door mijn provider. Dat moet mijn budget aanbieder toch echt zelf kunnen - de NUP heeft die gegevens niet (aldus de NUP). De gegevens moeten uit het systeem van de budget provider komen - en niet uit het systeem van de NUP (aldus de NUP).

Contact Budget Internetprovider
Prima... prima... (nou ja... helemaal niet prima)... Maar weer contact opgenomen met de budget provider om de reactie van de NUP voor te leggen. De medewerker van de budget provider heeft zijn best gedaan (door nogmaals achter mijn vraag aan te bellen met een andere afdeling) en de uitleg blijft dat de gegevens bij de NUP vandaan moeten komen. Opnieuw is een verzoek ingediend voor de SIP gegevens door de medewerker die ik sprak.

Geschillencommissie?
Misschien ga ik mijn gelijk proberen te halen bij de geschillencommissie telecommunicatiediensten wanneer ik de gegevens niet krijg. Het behandelen van een zaak kost mij € 50,00 en de uitspraak is bindend. Dat is niet veel geld en ik denk dat zo'n uitspraak in mijn voordeel zal zijn. Wanneer de uitspraak in mijn voordeel is, dan krijg ik ook nog eens mijn vijf tientjes terug gestort. Daarnaast is er ook de ODR (Online Dispute Resolution). Misschien is dat ook nog een optie om beweging te krijgen in deze kwestie.

Maar ja... "gelijk krijgen" is niet hetzelfde als "je zin krijgen". De juridische weg is bovendien niet altijd de meest prettige weg - misschien is het beter om een brief te sturen? Ik denk dat ik eerst eens meer juridisch advies in ga winnen - want een uitspraak is immers bindend. Wanneer de uitspraak van de geschillencommissie niet in mijn voordeel is, dan reduceert mijn kans tot nul om alsnog over de VoIP / SIP gegevens te beschikken.

Hoe zou het moeten?
Ik vind het vervelend dat het opvragen van dit soort gegevens zo ontzettend moeilijk gaat bij mijn budget internetprovider. Het kan beter, zoals bijvoorbeeld bij NUP. Ik heb gezien dat NUP het goed voor elkaar heeft. Klanten van NUP kunnen met het persoonlijke ID gewoon de VoIP (SIP) gegevens opvragen. Het is een kwestie van inloggen en je kunt - als klant van de NUP - jezelf aan de gegevens helpen. Sterker nog: NUP heeft zelfs een complete pagina over het gebruiken van eigen apparatuur - waaronder een eigen modem!

Van mijn budget internetprovider heb ik alleen een paar documenten (PDF-jes) ontvangen waarin kort en bondig wordt beschreven dat ik mijn eigen modem kan gebruiken. Het betreft documenten met specificaties voor VDSL en glasvezel op het NUP netwerk. Nu kom ik daar nog wel uit maar een leek heeft daar helemaal niets aan. Wanneer de provider dit soort documenten naar iedere klant met de wens om een eigen modem te gebruiken stuurt, dan is de kans groot dat de informatie niet genoeg blijkt te zijn. De documenten zijn ook nog eens vervaardigd door en afkomst van de NUP. Het document draagt de NUP merknaam en merkidentiteit (branding/opmaak). De informatie op de webpagina van de NUP is uitgebreider en beter. Het was allicht prettig geweest om gewoon de link naar de NUP's pagina toe te sturen in plaats van de PDF's. Aan de andere kant is het fijn dat men zich toch heeft ingespannen om toch nog iets aan te leveren. Het lijkt erop dat de budget provider niet is voorbereid op de vrije modemkeuze. Ik heb nog even nagekeken wanneer ik de bewuste e-mail met de PDF-jes heb ontvangen en dat was op 8 april 2022 om 15:23 uur.

Uitkomst
Ik was benieuwd of ik deze week nog uitsluitsel zou krijgen van mijn budget provider. Helaas heb ik op het moment van schrijven (vrijdagavond 15 juli 2022 - 21:30 uur) nog niks gehoord of gezien. Op dit moment is mijn indruk dat de vrije modemkeuze nog niet door iedere provider gerespecteerd wordt. Dat blijkt ook wel uit het nieuws wat ik hier en daar vind - ook over grote providers zoals Ziggo.

RTL Nieuws:

Vervolg
Dit begint wat op een principekwestie te lijken. Ik vind dat mijn vrije modemkeuze als het ware gegijzeld wordt door de budget internetprovider door niet de VoIP / SIP gegevens aan te leveren. Mijn budget provider geeft op haar beurt aan dat de gegevens niet aangeleverd worden door NUP - maar NUP beweerd dat ze de gegevens niet hebben en dat juist de budget provider deze aan moet leveren... Dat klinkt als een klassiek "kasje naar de muur" verhaal.

In plaats van de juridische weg kan het porteren (verhuizen) van het telefoonnummer nog een optie zijn. Ik zeg dan het telefonie-deel van mijn abonnement op bij de budget provider (nadat mijn telefoonnummer is verhuisd). Dat is een technische oplossing waarmee ik om het probleem heen werk. Dat kost wat moeite - maar dat is een verzoek/opdracht waaraan gehoor gegeven moet worden. Wat nog zou kunnen is dat de internetprovider de portering van het nummer weer opvat als een opzegging van het complete product. Dat laatste is niet de bedoeling en niet handig - want dan zit ik zonder internet.

Wat ik waarschijnlijk eerst nog ga doen is bellen met mijn rechtsbijstandsverzekering. Ik kan dan met een jurist bespreken wat de mogelijkheden (nog) zijn. Wellicht is dat op dit moment de beste optie. Mogelijk wil de rechtsbijstand een brief sturen aan mijn internetprovider - en zet dat meer zoden aan de dijk dan wat ik doe: bellen met de helpdesk. Mochten de gegevens toch bij NUP vandaan moeten komen, dan zet mijn provider de eigen juridische molen maar in beweging... Uiteindelijk heb ik een contract met mijn provider en is de vrije modemkeuze duidelijk (zie links onderaan deze post).

Wet en regelgeving:

Next Post Previous Post