Klik hier voor informatie over de wijziging in de levering van diensten en ondersteuning.

Switchpoort opvragen via LLDP

thomas-jensen-ISG-rUel0Uw-unsplash

Vandaag was ik op een klantlocatie waar de nummering van de data aansluitingen (data WCD's) niet correspondeerde met de nummering op de patchpanelen. Dat is problematisch wanneer je wilt weten hoe een computer (of ander netwerkapparaat) is aangesloten op het netwerk. Uiteraard kun je een kabel-/netwerktester gebruiken - maar je kunt door middel van LLDP ook snel achterhalen op welke switchpoort de computer is aangesloten.

LLDP
Het Link Layer Discovery Protocol (LLDP) is een neutraal link-laag-protocol dat door netwerkapparaten wordt gebruikt om de identiteit, mogelijkheden en buren te adverteren op een lokaal netwerk op basis van IEEE 802-technologie, voornamelijk bedraad ethernet.

Bron: Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/Link_Layer_Discovery_Protocol

Zodra je weet op welke poort (en switch) de computer zit dan kun je vervolgens eenvoudig de kabel volgen (vanaf de switchpoort) naar het patchpaneel (en weet je om welke aansluiting het gaat op het paneel). Deze testmethode vind ik persoonlijk erg prettig - omdat je niet hoeft te werken met een kabel-/netwerktester. Want met een kabel/netwerktester moet je aan beide uiteinden (van de kabel) zijn. Bij veel netwerkverbindingen moet er dan veel heen en weer worden gelopen tussen de data aansluitingen en de patchpanelen. Bovendien verbreek je tijdens het gebruik van de tester de netwerkverbinding, terwijl je op de meeste computers een LLDP programma uit kunt voeren. In het laatste geval hoef je alleen de gebruiker even te storen - of kun je je eigen laptop (of Pockethernet) snel even aansluiten wanneer de gebruiker (even) niet bij zijn of haar werkplek is.

In het geval van deze locatie blijkt dat de nummering wat te wensen overlaat. Maar door een lijstje te maken met de benodigde gegevens, kunnen de benodigde aanpassingen overeengekomen en doorgevoerd worden. Je kunt hierbij denken aan nieuwe nummering op de data aansluitingen (wat overeenkomt met de nummering op de betreffende patchpanelen) tot het corrigeren van de aansluitingen op de panelen.

Ik heb in dit geval een tabel gemaakt met daarop de kolommen # WCDSwitchPoort# PaneelOmschrijving. Met zo'n tabel kan ik eenvoudig inzichtelijk maken waar de fouten zitten.

LLDP

Software en geavanceerde netwerktester
Je kunt onder Windows en Linux LLDP tools gebruiken. Er is ook een geavanceerde tester die onder andere LLDP ondersteund.

Pockethernet
Ik heb de beschikking over een Pockethernet kabel-/netwerktester. Een Pockethernet is een kleine geavanceerde netwerk-testkit die je in combinatie met een smartphone kunt gebruiken. Onder andere CDP en LLDP worden ondersteund. Alle features vind je hier: https://pockethernet.com/#features. Ik heb verder geen aandelen / andere belangen in Pockethernet — het is gewoon een handig stuk gereedschap wat ik zeer aanbeveel.

LLDP onder Windows
Ik heb op mijn vrouw haar Windows laptop LDWin getest. Het viel mij op dat ik alleen het MAC adres van de switch en de poort als resultaat terug kreeg. Maar dat kan genoeg informatie zijn.

LLDP onder Linux
Op mijn eigen laptops draai ik Debian GNU/Linux. Ik hoefde alleen lldpd en snmp te installeren. Daarna moest ik een regel aanpassen in /etc/default/lldpd en vervolgens kon ik met lldpctl -f keyvalue de LLDP informatie opvragen.

Installatie lldp en snmp:
# apt install lldpd snmp

Aanpassen regel (uncomment) in /etc/default/lldpd:
# nano /etc/default/lldpd

Informatie opvragen:
# lldpctl -f keyvalue

Uitvoer:

lldp.enp0s31f6.via=LLDP
lldp.enp0s31f6.rid=1
lldp.enp0s31f6.age=0 day, 01:30:06
lldp.enp0s31f6.chassis.mac=98:0d:67:02:55:fd
lldp.enp0s31f6.chassis.name=GS1900
lldp.enp0s31f6.chassis.descr=GS1900-8
lldp.enp0s31f6.chassis.mgmt-ip=172.16.16.253
lldp.enp0s31f6.chassis.Bridge.enabled=on
lldp.enp0s31f6.port.local=2
lldp.enp0s31f6.port.ttl=120
lldp.enp0s31f6.port.auto-negotiation.supported=yes
lldp.enp0s31f6.port.auto-negotiation.enabled=yes
lldp.enp0s31f6.port.auto-negotiation.10Base-T.hd=yes
lldp.enp0s31f6.port.auto-negotiation.10Base-T.fd=yes
lldp.enp0s31f6.port.auto-negotiation.100Base-TX.hd=yes
lldp.enp0s31f6.port.auto-negotiation.100Base-TX.fd=yes
lldp.enp0s31f6.port.auto-negotiation.1000Base-T.hd=no
lldp.enp0s31f6.port.auto-negotiation.1000Base-T.fd=yes
lldp.enp0s31f6.port.auto-negotiation.current=1000BaseTFD - Four-pair Category 5 UTP, full duplex mode
lldp.enp0s31f6.vlan.vlan-id=1
lldp.enp0s31f6.vlan.pvid=yes
[..]

Uit de bovenstaande uitvoer blijkt onder andere dat mijn laptop is aangesloten op poort 2 van een ZyXEL GS1900-8 switch. Mijn netwerk thuis zit wat ad-hoc in elkaar - maar het testresultaat klopt. Het gaat inderdaad om de opgegeven poort en switch. Ook het VLAN / PVID klopt. Er rolden nog wat "unknown" regels uit de test. Ik heb die regels weg gelaten uit het resultaat.

Op deze manier bekabeling uitpluizen kan veel tijd schelen. Ik hoop dat ik iemand wat heen-en-weer lopen heb bespaard met deze post ;-)

Next Post Previous Post